Filformater

Hvilket format skal der bruges?

De forskellige filformater i design-manualen anvendes til forskellige formål. Her er en kort beskrivelse af de mest anvendte filformater:

PDF
PDF'erne i designguiden anvendes kun som retningslinier til udfærdigelsen af f.eks. annoncer, elektronisk kommunikation og skilte. PDF'erne er kun til skærmvisning og kan ikke anvendes til tryk. Download Adobe Acrobat Reader 5.0, hvis du har problemer med at se design-guidens pdf'er. For at kunne åbne og læse PDF-filer skal Adobe Acrobat Reader være installeret på din computer. Programmet er gratis og kan downloades på internettet.

 

AI og EPS
AI og EPS er professionelle grafikfiler, der er oprettet i Adobe Illustrator. Bureauer og trykkerier skal typisk bruge AI eller EPS-filer, når de skal fremstille tryksager eller merchandise. AI og EPS-filerne kan skaleres uden, at de bliver pixelerede, dvs. uklare. Det er forskelligt, hvilket format trykkerier og andre leverandører foretrækker, og derfor kan man med fordel fremsende begge.

TIFF og GIF
TIFF og GIF-filer kan kun benyttes til hjemmeside og intranet. TIFF og GIF-filer må kun bruges i originalstørrelse, for de kan ikke skaleres uden at kvaliteten forringes. De kan ikke benyttes til tryk.

 

JPEG
JPEG bruges især til Word og Power Point dokumenter. JPEG må kun anvendes i originalstørrelse, for den kan ikke skaleres, og den kan ikke benyttes til tryk.

Farvesystem - CMYK-farver eller Pantone-farver
CMYK og Pantone er to farvesystemer, som bruges til forskellige ting. Når man skal trykke f.eks publikationer, brevlinie eller merchandise, kan man vælge mellem de to farvesystemer. CMYK er generelt den mest anvendte, og den bruges, når man skal trykke i mere end to farver, og når man skal trykke billeder. Det gælder f.eks publikationer og annoncer. Pantone (forkortet PMS) bruger man typisk, når man skal trykke i mindre end tre farver. Det gælder f.eks brevpapir, skilte og merchandise. Både CMYK og Pantone ligger i EPS-formatet. Dette filformat kan skaleres, og det kan bruges til alle former for tryk.