Kommunevåbnet gennem tiden

Haderslev-gl-vaaben.jpg   

Motivet på Haderslev Kommunes kommunevåben er gammelt. Den røde bro over de blå bølger på hvid baggrund er redesignet flere gange gennem årene.

Ifølge Sven Tito Achens bog fra 1982 om Danmarks kommunevåbener, er “våbenmærket bevaret i segl fra 1421”. Ifølge Achen viser våbnet pælebroen over Møllestrømmen, som Haderslev by er vokset op omkring. Måske går mærket dog længere tilbage - op til hundrede år eller mere. 

Sidenhen har den kendte designer Claus Achton Friis gentegnet våbnet i 1976.

Den version med grå baggrund, der er blevet brugt indtil 2007, er skabt omkring 1980.

 

  

Det nye kommunevåben er designet i et enkelt og  moderne formsprog, der dels er tidssvarende og dels gjort mere anvendeligt til både tryk og skærmbrug. Den røde og den blå farve er justeret så de matcher designet og den mørkegrå farve i navnetrækket.

Haderslev Kommunes kommunevåben er tegnet i overensstemmelse med heraldikkens regler og farver. I den forbindelse er der lavet en såkaldt “blasonering”, som fortæller om våbnets indhold: “I sølv en rød pælebro med rudeformede afslutninger på pælene over blå bølger”. Grunden til at skrive sølv, er at sølv og hvid er den samme farve i heraldikken.